De Kilimanjaro

De Kilimanjaro is met de top Uhuru Peak op 5895 meter de hoogste berg van Afrika en de hoogste vrijstaande berg ter wereld die te ‘bewandelen’ is. Er zijn diverse routes die naar Uhuru peak leiden. De tocht duurt gemiddeld zeven dagen en brengt je naar het ‘Dak van Afrika’. De berg ligt op de grens van Tanzania en Kenia en wordt gevormd door een vulkaan. De naam Kilimanjaro komt uit het Kiswahili en betekent ‘de berg die glinstert’. Tijdens het beklimmen van de Kilimanjaro ervaar je in één reis alle seizoenen; van tropisch regenwoud tot eeuwige sneeuw. De omgeving is prachtig en het uitzicht op de top adembenemend. Letterlijk en figuurlijk.

Het weer en wanneer
Het weer onderweg varieert van warm tot bitter koud. De journey van gate tot de top is als reizen van de evenaar naar Antarctica in slechts een paar dagen. Tijdens de reis passeer je verschillende ecologische zones. De maanden januari, februari, juli tot en met oktober zijn de meest populaire maanden om de Kilimanjaro te beklimmen. Dit heeft alles te maken met een combinatie van temperatuur, verwachte regenval en bewolking.

Zonder twijfel is dit een van de meest bijzondere avonturen ter wereld!

16013716623_dc729526f5_o

Vanuit Nederland zijn er rechtstreekse vluchten naar Kilimanjaro Airport. In ongeveer negen uur vlieg je vanaf Amsterdam Airport naar Afrika.

Na aankomst en voor de start van de tocht, maak je kennis met het lokale team. Dit team bestaat uit ervaren lokale gidsen, behulpzame dragers en een enthousiast keukenteam. Eten en drinken is namelijk heel belangrijk om Uhuru Peak te bereiken. Er wordt overnacht in tenten en er is elke dag een medische check. Safety first!

Voor de Kilimanjaro Journey gaan we uit van de Rongai route. Deze route is de enige route die de top van de Kilimanjaro benadert vanuit het noorden, dichtbij de grens met Kenia. In zeven dagen wandel je naar Uhuru Peak en via de Marangu route weer terug naar de gate van Kilimanjaro National Park. Onderweg wandel je door de wildernis en spot je misschien wel wildlife! De Rongai route is een relatief rustige route met lichte stijgingen. De route van zeven dagen is inclusief een dag acclimatiseren.
Met de heen- en terugreis van Nederland naar Afrika meegerekend, ben je in totaal ongeveer negen tot tien dagen van huis.

De lokale crew bestaat gemiddeld uit drie crewleden per deelnemer. Jij draagt je rugzak met water, snacks, je regenjas en fototoestel. De ‘porters’ dragen je tas met droge kleding, je tent en matras. Ook zorgen zij dat elke dag het kamp wordt op- en afgebouwd, het ontbijt, de lunch en het diner worden bereid, er tafels en stoelen zijn, de toiletten weer fris en schoon zijn en de benodigde liters water gefilterd zijn. Op de tweede dag heet de crew je zingend van harte welkom in het kamp. Tijdens de dag van de toppoging raden we aan een porter te vragen jou persoonlijk te begeleiden. Hij, en in hoge uitzondering zij, draagt dan jouw daypack zodat je al je krachten kunt aanwenden om het Dak van Afrika te bereiken.

Twijfel je over wat je moet meenemen? Geen nood, ruim voor vertrek ontvang je een packlist met daarop tot in detail beschreven waar je rekening mee moet houden qua kleding, snacks en andere praktische zaken. Je tas mag maximaal 15 kilo wegen zodat de dragers verantwoord jouw tas voor je kunnen dragen.
Tijdens de kennismaking checken de gidsen je bagage zodat je zeker weet dat je niets bent vergeten. (Bij)huren van materialen kan ter plaatse nog geregeld worden.